Sve kategorije

Pitanja i odgovori

Početna> podrška > filteri > Pitanja i odgovori

Pitanja i odgovori

 • Koja je uloga filtra?

  Odvojiti i spriječiti potencijalno zagađujuće čestice da uđu u motor. Vazduh i gorivo – čestice prašine i vlaga. Nafta – metalne čestice, mulj i ugljenik.


 • Šta je efikasnost filtra?

  Postotak prljavštine koju filter uklanja. Filter papir ili 'medij' određuju kroz šta ulje, zrak ili gorivo moraju proći i gdje je prljavština zarobljena. Što više zaokreta i zaokreta mora da podnese čestica prljavštine, veća je vjerovatnoća da će biti zarobljena.


 • Šta su mediji?

  Medij je mješavina različitih vlakana povezanih zajedno.

  'Medijski' papir filtrira zagađivače koji prolaze kroz filter ulja, zraka ili goriva. Kvalitet i kvantitet medija su veoma važni. Neki mediji mogu izgledati slično, ali mogu imati drugačiji učinak. Funkcija filtarskog medija je da ukloni najveću količinu zagađivača dok pruža najmanji otpor protoku.

  P4. Da li više nabranih medija filter papira znači bolju filtraciju?

  Općenito, filter s više medija ima sposobnost da uhvati više zagađivača od filtera s manje. Nekoliko nabora znači malo medija i mali kapacitet. Bez obzira na to, medij mora sadržavati odgovarajuće smole i spojeve.


 • Znači li više naboranog papir za filtriranje medija bolju filtraciju?

  Općenito, filter s više medija ima sposobnost da uhvati više zagađivača od filtera s manje. Nekoliko nabora znači malo medija i mali kapacitet. Bez obzira na to, medij mora sadržavati odgovarajuće smole i spojeve.


 • Šta je životni vijek filtra?

  Koliko dugo filter traje prije nego se začepi. Kapacitet filtera za zadržavanje prašine određuje koliko će trajati njegov vijek trajanja. Što je više kvalitetnog papira unutar filtera, to će zadržati više prljavštine i duže će trajati.


 • Šta je protok?

  Koliko lako zrak, ulje ili gorivo struji kroz filter. Minimiziranje otpora protoku osigurava da motor nikada ne ostane bez zraka, ulja ili goriva. Slab protok u filteru lišava motore njihovih vitalnih potreba, uzrokujući da rade jače, gube snagu i stvaraju brzo trošenje motora u kraćim periodima.


 • Je li potrebna redovna promjena filtra intervala servisa?

  S obzirom na važnost efikasnosti, vijeka trajanja i protoka, redovite izmjene filtera sa filterom dobrog kvaliteta osiguravaju optimalne performanse i vijek trajanja motora.


 • Šta je mikron?

  Mikron mjerenje jednako milioniti dio metra.


 • Šta je mikronska ocjena?

  Mjera veličine pora u filtarskom mediju. Izraženo kao 'Nominalno' ili 'Apsolutno'. Nominalna ocjena se odnosi na postotak čestica određene veličine koje filter može uhvatiti, tj. 10 mikrona na 90% znači da će ukloniti 90% čestica veličine 10 mikrona. Apsolutno se odnosi na uklanjanje svih čestica date veličine mikrona i veće, tj. 20 mikrona apsolutno znači da će 100% čestica veličine 20 mikrona ili više biti zarobljeno.

  Što je niža mikronska ocjena, to je veća efikasnost, a time i količina prljavštine koja je zarobljena.

  Uobičajeni mikronski filter ulja je otprilike 30. (ljudska kosa je otprilike 70 mikrona)

  Kada upoređujete mikronske ocjene različitih marki filtera, morate biti sigurni da su ispoštovane iste procedure ispitivanja.


 • Šta je povratni ventil protiv odvoda?

  Sprečava istjecanje ulja iz filtera i uljnih kanala kada se motor ugasi i pomaže brzom protoku ulja do motora pri pokretanju. Ne zahtijevaju svi filteri povratni ventil protiv odvoda zbog konstrukcije motora.


 • Šta je prelazni ventil?

  Ako se filter za ulje začepi, ventil će se otvoriti omogućavajući ulju da teče u motor. Jer nefiltrirano ulje je bolje nego bez ulja.


 • Koja je razlika između punog protoka i premosnog filtra za ulje?

  Puni protok je kada 100% ulja prolazi kroz isti medij prije ulaska u motor. Bypass filteri su restriktivniji i uzimaju dio ulja i filtriraju manje čestice koje mogu ili su prošle kroz filter punog protoka.

  Uobičajeno u teškim aplikacijama.


 • Šta je prekomjerni pritisak?

  Kada se ventil pritiska ulja privremeno zaglavi, izlaže ceo sistem za podmazivanje ekstremnim pritiscima. U ovim uslovima filter ulja se generalno širi kako povećani pritisak pokušava da izbaci filter iz motora. Filteri baklje su napravljeni da izdrže 3 puta veći od normalnog radnog pritiska.


 • Koja je razlika između filtera za gorivo koji se koriste na karburatnim sistemima u odnosu na EF

  Generalno, karburirani sistem radi na niskom pritisku i ima relativno mali protok. Filteri su često od najlona.

  EFI filteri su metalnog kućišta i dizajnirani su da podnose veće pritiske i protok. Mediji se također mogu razlikovati između tipova filtera.


 • Zašto inženjeri prvo započinju sa zahtjevima filtra za vazduh?

  Zato što je to najvažniji filter. Nefiltriran vazduh, sa indukovanom kontaminacijom, prouzrokuje prekomerno trošenje motora.


 • Kada treba zamijeniti zračni filter?

  Filter za vazduh treba menjati u odnosu na radno okruženje vozila, npr. u vrućim, prašnjavim uslovima potreban je redovniji period zamene. U svakom slučaju preporučujemo promjenu svakih 12 mjeseci, bez obzira na uvjete ili pređenu udaljenost.


 • Zašto mnogi zračni filtri imaju žičane zaslone?

  Za pružanje čvrstoće filtera zbog velikih protoka zraka i zaštitu od požara u slučaju povratnog požara.


 • Filter ulja procurio je ubrzo nakon što je instaliran? Provjerite je li ispravan filter

  (a) Provjerite je li stara zaptivna brtva uklonjena sa osnovne ploče nosača motora i da ta ploča nije oštećena ili iskrivljena.

  (b) Uverite se da je filter pravilno postavljen sa novom zaptivkom.

  (c) Provjerite da navojni vijak nije oštećen ili labav.


 • Ako ugradim kvalitetan filter, mogu li koristiti ulje niske kvalitete?

  Kvalitetan filter neće spasiti vaš motor od prekomjernog trošenja ako se duže koristi ulje loše kvalitete. Ulje lošeg kvaliteta općenito znači da se aditivi u ulju brže pokvare, stavljajući više opterećenja na motor. Pobrinite se da koristite kvalitetno ulje i filtere.


 • Da li filteri Torch imaju garanciju?

  Da, sve dok servis obavlja kvalifikovani mehaničar prema specifikacijama proizvođača.


Mi smo tu za vas!

Vaši komentari i pitanja pomogli su Torchu da napravi kvalitetne dijelove. Pomozite nam da buduće godine učinimo još boljim.

Pošaljite nam svoja pitanja o Torchu i mi ćemo vam pomoći da pronađete odgovore. Zanimaju nas i vaša iskustva sa Torch-om. Dajte nam svoje prijedloge za našu web stranicu i/ili proizvode, ili čak podijelite svoju omiljenu priču Torch.

Pozovite nas DANAS za BESPLATNU ponudu
+ 86-731-84830658

Povratne informacije